Vse kar morete vedeti o točenih parfumih

KAKŠNA JE RAZLIKA MED TOČENIMI IN ORIGINALNIMI PARFUMI?


Glede vonja in obstojnosti pri večini parfumov razlike ni. Razlika je, da so točeni parfumi veliko cenovno dostopnejši. To pa zato, ker dejansko ne plačate drage znamke in embalaže parfuma. Namen originalov je čim večji zaslužek že v sami embalaži. Cene med znamkami pa se zelo razlikujejo. Pri točenih parfumih so vse znamke parfumov po isti ceni in so pakirani v enostavne univerzalne stekleničke.

KAKŠNA JE OBSTOJNOST TOČENIH PARFUMOV NA TELESU OZ. OBLAČILIH?

Obstojnost točenih je parfumov je primerljiva z obstojnostjo originalov, določeni parfumi so celo nekoliko bolj obstojni. Obstojnost je odvisna tudi od vsakega posameznika in mesta nanosa. Obstojnost je odvisna prav tako od izbire parfuma, močnejši je vonj, bolj je obstojen. Na telesu povprečno ostanejo 10-12ur, odvisno od posameznika, na oblačilih pa tudi nekaj dni.

Nanos parfuma

KATERE SO PREDNOSTI TOČENIH PARFUMOV?

  • nižja cena, ki je dostopna vsem,
  • v isto stekleničko vam lahko ponovno napolnimo in tako plačate samo parfum, obenem pa naredite dobro stvar za okolje, saj je manj odpadne embalaže,
  • možnost izbire manjših stekleničk,
  • ne plačate drage znamke in embalaže.
Ženska s parfumom

ALI JE RES, DA NA KOŽI VSAKEGA POSAMEZNIKA PARFUM RAZLIČNO DIŠI?

Definitivno drži, da na vsaki koži parfum diši različno. To je pogojeno s PH-jem kože (sladkost-kislost kože) in tudi s tem, če smo slučajno pred tem na kožo nanesli kakšno kremo. Tako lahko na dveh prijateljicah isti parfum diši zelo različno.

Moški s parfumom

KAM IN KAKO NANAŠATI PARFUM ZA NAJDALJŠO OBSTOJNOST?

Na telesu posameznika parfum najdlje ostane na predelu srčnega utripa, torej parfum nanesemo na zapestje ali vrat. Še daljša obstojnost parfuma je, če parfum nanesemo na lase, kar v praksi izvaja ogromno žensk, saj parfum preide v maščobne celice lasišča. Še dlje pa parfum ostane na oblačilih.

KAJ POMENIJO IZRAZI PARFUM, PARFUMSKA VODA, TOALETNA VODA IN KOLONJSKA VODA?

  • KOLONJSKA VODA (eau de cologne) vsebuje od 3% do 8% esence v 70% do 80% alkoholu.  Vonj je zelo kratkotrajen.
  • TOALETNA VODA (eau de toilete) vsebuje od 5% do 15% esence v 80% do 85% alkoholu. Vonj izgine precej hitreje.
  • PARFUMSKA VODA (eau de parfum) vsebuje od 10% do 25% esence v 90% alkoholu. Idealen za dnevno uporabo, ker zdrži njegov vonj par ur.
  • PARFUM (perfume) vsebuje od 15% do 40% esence (dišavnih sestavin) v 90% alkoholu. Vonj parfuma zdrži zelo dolgo in je najdražji.

KAKO JE PARFUM SESTAVLJEN?

Vonj parfumov sestavljajo vrhnje, srednje in spodnje note, ki tvorijo t.i. olfaktorno piramido. Ta razdelitev temelji na klasičnem oz. francoskem modelu gradnje parfuma.Vrhnje ali zgornje note so tiste, s katerimi pridemo v stik neposredno po nanosu parfuma. Na koži se obdržijo le nekaj minut preden izhlapijo. Prav zato parfuma ne smemo izbrati na podlagi prvega vtisa, saj se njegov vonj po nekaj minutah spremeni. Morda nas prve note navdušijo, parfum pa se nato razvije v povsem nepričakovano smer, ali pa nas prvi hip sploh ne pritegne, kasneje pa razvije čudovito aromo. V vsakem primeru moramo torej počakati, da do izraza pride bazna nota parfuma.Srednje ali srčne note imenujemo tudi srce parfuma. Najpogosteje se prav v njih skriva značilni karakter parfuma, ki je lahko lesni, začimbni, cvetlični, sadni itd. Srednje note se na koži obdržijo nekaj ur, odvisno od jakosti parfuma. V opisu parfumov najpogosteje zasledimo prav srčne note.Spodnje ali bazne note parfuma ostanejo na koži najdlje, lahko tudi do 24 ur. Gre za globlje vonje, ki jih zavohamo šele po približno pol ure.

Amour Parfums OLFAKTORNA PIRAMIDA IN PARFUMSKE NOTE
By beautinow.nl​​

KAKŠNE NAPAKE DELAMO PRI NANAŠANJU PARFUMOV?

Drgnjenje parfuma med zapestji: to lahko zmanjša moč parfuma, kar pomeni, da se bo parfum hitreje razdišal. Prav tako pa z drgnjenjem med zapestji parfum segrejemo in lahko zaradi tega spremeni vonj. (Trenje namreč vpliva na molekulsko sestavo parfuma in se njegov vonj zaradi tega posledično spremeni).

KAKO PRAVILNO HRANIMO PARFUME?

Stekleničk ne shranjujemo na neposredni svetlobi.Parfuma ne izpostavljamo visokim temperaturam. Podobno kot sončna svetloba lahko tudi vročina poškoduje kemične vezi v parfumu.Parfuma ne izpostavljajmo vlagi. Parfum lahko v vlažnem okolju hitreje izgublja svojo kakovost.Najbolj idealno mesto za shranjevanje parfumov je suh in temen prostor.